ESCACS TERAPÈUTIC PER A TRASTORNS COGNITIUS

És un projecte inclusiu que presenta els escacs com a eina que millora els efectes generats per trastorns cognitius en persones diagnosticades amb TDAH, TEA (grup1, grup2 i grup3), Alzheimer i Parkinson. Com a projecte integrador, també contempla l’entorn familiar directe com alumnat d’activitats formatives, sent aquest un aspecte important de desenvolupament positiu dins el mateix projecte.

Així mateix, és un projecte que contribueix a la inclusió d’infants en risc d’exclusió social. Per a garantir l'accessibilitat al projecte, les activitats seran gratuïtes i l'únic requisit imprescindible per a ser beneficiari del projecte serà el document que confirmi el diagnòstic del trastorn corresponent de la persona.

Per què els escacs?
El Parlament Europeu en la seva Resolució 50/2011 (15/03/2012), reconeix que “els escacs és un joc accessible per qualsevol grup social, sigui com sigui l'edat de la persona, i que, entre altres virtuts, pot millorar la seva concentració, paciència i persistència i pot ajudar a desenvolupar el sentit de la creativitat, la intuïció, la memòria i les competències, tant analítiques com de presa de decisions; que els escacs ensenya, així mateix, valors com la determinació, la motivació i l'esportivitat " A més a més, presenta diversos avantatges com que és essencial per al desenvolupament social de les persones amb trastorns cognitius, més econòmic que les psicoteràpies disponibles i no té efectes secundaris.

Un projecte, on la majoria de les activitats realitzades, es fan en format virtual a través d'una plataforma en Internet, que permet a l'alumnat: aprendre els fonaments dels escacs, estudiar en diferents nivells del joc, practicar els coneixements adquirits, jugar partides entre persones, analitzar les partides amb eines de la plataforma i accedir a la comunitat de persones existent. A través d'aquesta plataforma, els monitors imparteixen els corresponents tallers i tutories, acompanyant així a l’alumnat en els seus processos d’aprenentatge i fent seguiment dels mateixos.

El mètode per arribar a tal fi, no és altre que l’assignació a cada alumne o alumna ( persona amb síndrome o familiars que conviuen) d’un monitor d'escacs el qual exerceix de tutor. Totes les activitats realitzades en la plataforma per cada alumne/a queden gravades en aquesta, circumstància que permet monitorar l'activitat, mesurar els seus progressos reals i comparar-los amb altres casos. En definitiva, és una excel·lent eina per al seguiment i per a un diagnòstic complementari del seu progrés cognitiu.

El desenvolupament de les activitats formatives del projecte s'emmarquen en Plans d'Entrenament Cognitiu.

Aquests Plans d'Entrenament Cognitiu estan organitzats principalment en funció de la disponibilitat de temps de l'alumne, que pot treballar de manera autònoma i sense la necessitat d'un seguiment presencial immediat per part dels seus pares, tutors, professors, etc. En tots ells, queda registrada l'activitat, duració i rendiment del mateix.

Aquest plans contribueixen de manera significativa a la gènesi d'hàbits i disciplina de treball sostingut. imprescindible en la intervenció psicopedagògica de la majoria de patologies que pateix la majoria de l’alumnat participant, on la freqüència i la constància esdevenen elements determinants dels beneficis i avenços que s'obtenen.

Encara que la majoria de les aplicacions desenvolupades utilitzen els escacs com a suport principal, no és necessari posseir pràcticament coneixements d'escacs, més enllà d'un coneixement senzill de com es mouen les peces i les principals regles del joc.

Pla «Esquirol»
Recomanat per a alumnes amb molt poc temps disponible al llarg de la setmana. Temps de dedicació molt ocasional per a la realització d'alguns exercicis de manera puntual.

Pla «Mico»
Recomanat per als qui necessiten d'un hàbit de treball sostingut. El temps de dedicació és més continuat i freqüent, i que per tant permeten la realització d'un major nombre d'exercicis i d'una major varietat.

Pla «Elefant»
Recomanat per als qui hagin d'incidir encara més en l'hàbit i la disciplina de treball, la qual cosa els permetrà també realitzar, de manera il·limitada, un major nombre d'exercicis i amb una major varietat. Requereix el major compromís de dedicació.

Per a aquelles persones que ho desitgin, també es realitzaran activitats presencials personalitzades i/o grupals. Les sessions formatives grupals seran gravades i s'oferiran en format streaming perquè pugui ser visionat per l'alumnat que no va poder assistir a la sessió grupal o vulgui revisar el contingut formatiu d'aquesta.

Millora dels símptomes del TDAH. Avancen en símptomes com la hiperactivitat, impulsivitat i dèficit d'atenció. Jugar als escacs involucra les funcions cognitives superiors, especialment les funcions executives, les quals intervenen en la presa de decisions, resolució de problemes i capacitat atencional. L’entrenament per a un ús adequat d’aquestes funcions resulta especialment beneficiós en els casos de TDAH, ja que corresponen a les funcions principalment afectades i per tant la seva millora és molt significativa.

Genera hàbits i pautes de comportament. La pràctica sistemàtica dels escacs, com altres disciplines on es requereix d'una certa tranquil·litat i concentració i es practiquen amb freqüència, contribueix a la gènesi d'un espai per a jugar als escacs, tant físic com conceptual, i això ajuda eficaçment a la gènesi d'hàbits. Això resulta especialment beneficiós per a les persones participants amb TEA ja que un espai amb normes clares i poc susceptible al canvi els hi aporta serenitat envers un món en canvi constant. Això els hi permet també entrenar-se en aquest aspecte, extrapolable a diferents circumstàncies del seu dia a dia.

Entrena la presa de decisions reflexives. Els escacs és una eina on s'entrena contínuament la presa de decisions, amb encerts i amb errors, però de manera reflexiva, just el contrari al que ocorre en les persones amb TDAH i TEA, les quals tenen la tendència a actuar de manera impulsiva. Tal i com comentàvem abans. l’entrenament d’aquesta funció es especialment rellevant per a la intervenció i tractament sobre la patologia, i dur-lo a terme de manera continuada facilita l’automatització i aprenentatge de certs processos que no apareixen de manera natural en el curs d’aquest tipus de patologies.

Millora de les competències cognitives i socials. S'ha demostrat que els escacs millora notablement les habilitats cognitives, la capacitat per a resoldre problemes i per a adaptar-se a la realitat. D'altra banda, el fet que sigui un esport de dos, facilita la interacció entre tots dos jugadors i ajuda en aquells trastorns que presenten dificultats per a les relacions interpersonals Els escacs permeten relacionar-se amb altres persones des de un espai segur i sense tenir la pressió d’haver exposar-se a un grup, així doncs les interaccions que es generen a través de la partida, donen peu a generar vincles més enllà d’aquesta.

Millora de l'autoestima i tolerància a la frustració. Tant quan es juga bé, com quan es perd, es realitzen jugades brillants com es cometen errors garrafals, es produeixen emocions positives i negatives que es van controlant mitjançant mecanismes d'acte regulació de la impulsivitat.

Major memòria visual i de treball. Això és així degut a la pràctica de memorització de patrons de jugades, a més de la planificació i organització que cal anar desenvolupant per a jugar. A més beneficia la memòria visuoespacial. En el joc d’escacs, és important tenir la capacitat per a fer operacions mentals amb la informació de la qual es disposa, dur a terme càlcul d’estratègies i poder anticipar-se als moviments de l’adversari. Així doncs, l’entrenament d’aquestes funcions és

especialment rellevant en malalties com el Parkinson o l’Alzheimer, les quals cursen amb aquest dèficit. Amb els coneixements que adquireixen sobre els escacs en la seva participació en el projecte, els familiars es converteixen en peces importants en els avenços que s'obtinguin, amb un protagonisme motivador per a tots ells, ja que la seva participació afavoreix un espai d'interacció i conciliació que habitualment és difícil de trobar o que no sorgeix de manera natural.

Si parlem de l'Alzheimer o el Parkinson, el nostre cervell es pot entrenar per a protegir-lo contra la deterioració cognitiva. Es considera que els exercicis intel·lectuals poden fer que el nostre cervell tingui noves connexions neuronals, efecte que ens permet prevenir i/o pal·liar amb anticipació aquests tipus de trastorns i en conseqüència, retardar l'evolució d'aquestes de malalties.

Tenir un fill o filla amb un trastorn cognitiu, normalment produeix un impacte que afecta enormement la vida familiar, podent distorsionar l'ambient de convivència de la llar. Les figures parentals hauran d'afrontar dificultats com la frustració, estrès o problemes emocionals especials derivades de les relacions socials mantingudes a l’escola o altres espais socials.

És per això que l’aprenentatge individualitzat de la pràctica dels escacs afavoreix un espai segur, sense «comparacions» sobre els individus ni per sexe, ni edat ni necessitats específiques. Amb els exercicis que s'utilitzen en els nostres tallers, fomentem potenciar el treball en diferents àrees per a la millora de les capacitats de l’alumnat, així que els professors d'aquests alumnes ho notaran en la millora de les seves qualificacions.

5.1. Objectiu general
Millorar la qualitat de vida de les famílies que tinguin persones amb síndromes cognitives (TEA, TDAH, Alzheimer, Parkinson,...)

5.2. Objectius específics
1- Conscienciar a la comunitat respecte de trastorns cognitius i la necessitat de l’aplicació dels escacs com a ajuda complementària.
2- Treballar en la especialització dels monitors d’escacs.
3- Col·laborar amb les escoles de Primària.
4- Col·laborar amb els especialistes de salut mental dels Centres d’Atenció Primària.
5- Facilitar la participació dels familiars directes.
6- Incrementar el nombre de voluntaris especialistes.
7- Donar formació especialitzada d’escacs a escolars i gent gran
8- Donar formació especialitzada d’escacs als familiars directes
9- Millorar el creixement personal dels participants Incrementar l'autonomia i el rendiment cognitiu de les persones amb TEA, TDAH, Alzheimer, Parkinson...
10- Afavorir la interacció social en persones amb TEA, TDAH, Alzheimer i Parkinson