Projecte que vol contribuir en la introducció dels escacs a les escoles de Primària de Badia del Vallès perquè els alumnes puguin beneficiar de les virtuts que comporta el coneixement i pràctica dels escacs. El projecte es contempla en les resolucions dels parlaments Europeu i Espanyol que van aprovar la implantació i foment de la pràctica dels escacs a escoles.

¿PERQUÈ INTRODUIR ELS ESCACS A LES ESCOLES?

Fonaments normatius
Resolució 50/2011, el Parlament Europeu aprova la introducció dels escacs en els sistemes educatius de la Unió Europea (15/03/2012).

En aquesta resolució, el Parlament Europeu argumenta que «els escacs és un joc accessible per a qualsevol grup social, podria millorar la cohesió social i contribuir als objectius polítics, com ara la integració social, la lluita contra la discriminació, la reducció de les taxes de delinqüència i fins i tot la lluita contra diferents addiccions. Sigui quina sigui l’edat de la persona, els escacs poden millorar la seva concentració, paciència i persistència i poden ajudar a desenvolupar el sentit de la creativitat, la intuïció, la memòria i les competències, tant analítiques com de presa de decisions; que els escacs ensenyen, així mateix, valors com ara la determinació, la motivació i l’esportivitat».

Resolució 161/002598, el Parlament Espanyol aprova la implantació i foment de la pràctica dels escacs a escoles (11/02/2015)

La Generalitat ha promogut un dels estudis científics més recents sobre els beneficis pedagògics dels escacs. Dissenyat per la Universitat de Girona i la Universitat de Lleida, aquest estudi llança conclusions molt positives: els alumnes que aprenen escacs com a assignatura desenvolupen més la intel·ligència en diversos paràmetres i milloren els seus resultats en matemàtiques i lectura, que són els àmbits on més fallen els nens espanyols en l’Informe Pisa.

Fonaments pedagògics (referencials a les resolucions dels Parlaments Europeu i Espanyol)

  • Avantatges en l’aprenentatge i desenvolupament.
  • Augment de la capacitat d’anàlisi i la presa de decisions.
  • Avantatges en els processos d’ensenyament.
  • Millora de la concentració, la paciència, la persistència i l’autoestima, desenvolupament de la lògica, la socialització i facilita els processos d’aprenentatge de totes les àrees.
  • Avantatges en els valors.
  • Desenvolupa valors com la determinació, la motivació i l’esportivitat.
  • Avantatges i facilitats organitzatives.
  • Materials de cost reduït.

Dins de l’àmbit intel·lectual, cal destacar principalment l’augment de la capacitat d’atenció i concentració, la millora del raonament lògic i de la memòria. Es potencien substancialment les capacitats de càlcul, d’anàlisi i de síntesi; es millora la percepció, la discriminació, la creativitat, la imaginació i la intuïció; es treballa l’orientació espai-temps i es millora l’expressió verbal.

Dins de l’àmbit de la personalitat s’estimula la iniciativa, l’autocontrol, l’autodisciplina, l’esforç, la reflexió, el pensament crític i la responsabilitat; es millora l’organització i la planificació i es potencia l’autoestima i l’autonomia.

Dins de l’àmbit de la salut, els escacs fomenten el desenvolupament i el manteniment de les capacitats intel·lectuals i, alhora, ajuden a trobar un equilibri emocional que aporti benestar i felicitat a les persones, i aprendre a conviure-hi.

Mitjançant els escacs es pot incidir en l’educació emocional dels nens i adolescents, per tal d’evitar o reconduir moltes de les conductes antisocials i agressives presents a la nostra societat.

En l’àmbit social els escacs poden ajudar a la integració dels nouvinguts a la societat d’acollida i a lluitar contra el racisme i la discriminació de gènere. És un joc o un esport que permet competir en igualtat de condicions a persones de totes les edats, tant homes com dones. En ser els escacs un esport no elitista, familiar i amb prestigi social, fa possible la relació personal entre individus de diferents països i nivells socials.

OBJECTIUS DE L’EDUCACIÓ

L’objectiu de l’educació és la creació de persones competents en tots els àmbits de la vida quotidiana.

COMPETÈNCIES QUE FOMENTA L’EDUCACIÓ ESCOLAR

COMPETÈNCIA COMUNICATIVA :
1.- COMUNICATIVA I AUDIOVISUAL
2.- ARTÍSTICA I CULTURAL

COMPETÈNCIA METODOLÒGICA:
3.- TIC
4.-MATEMÀTICA
5.- APRENDRE A EMPRENDRE

COMPETÈNCIES PERSONALS: 6.-AUTONOMIA I INICIATIVA PERSONAL

COMPETÈNCIA EN CONVIVÈNCIA:
7.- CONEIXEMENT I INTERRELACIÓ AMB EL MÓN FÍSIC
8.- COMPETÈNCIA SOCIAL I CIUTADANA

ELEMENTS PROPIS DELS ESCACS VINCULATS A CADA COMPETÈNCIA

1.- COMPETÈNCIA COMUNICATIVA I AUDIOVISUAL

  • Vocabulari específic dels escacs
  • Llenguatge dels escacs (notació)
  • Anàlisis de partides i vídeos educatius vinculats als escacs

2.- COMPETÈNCIA ARTÍSTICA I CULTURAL

  • Història dels escacs i la seva presència en la historia
  • Variants dels escacs al llarg de la història
  • Les partides com a font de riquesa creativa

3.- TIC

  • Programes informàtics propis dels escacs
  • Recerca a la xarxa de partides , jugadors…
  • Creació, gestió i ordenació de bases de dades
  • Joc en xarxa

4.- COMPETÈNCIA MATEMÀTICA

  • Geometria
  • Càlcul mental i agilitat mental
  • Orientació espacial i temporal
  • Variabilitat de de respostes enfront un problema
  • Sistema de coordenades cartesianes

5.- APRENDRE A EMPRENDRE

  • Presa de decisions
  • Capacitat de aprenentatge mitjançant una visió crítica
  • Capacitat de proposar variants
  • Selecció de apertures/defenses, línies a jugar durant una partida

6.- AUTONOMIA I INICIATIVA PERSONAL

  • Presa de decisions davant una partida/posició
  • Aprenentatge alhora de resoldre problemes teòric/pràctic
  • Capacitat de traçar plans i estratègies

7.- CONEIXEMENT I INTERRELACIÓ AMB EL MÓN FÍSIC

  • Conèixer i avaluar la realitat dels escacs a la societat
  • Respectar els rivals

8.- COMPETÈNCIA SOCIAL I CIUTADANA

  • Reconèixer els valors positius de la pràctica del joc : saber guanyar, perdre…
  • Participar i respectar les normes en torneigs
    • Vinculació en activitats col·lectives dins i fora del col·legi

COM HO FEM a) Oferint una activitat lúdica i divertida b) Oferint coneixements i competències que els ajudaran dins del seu àmbit docent i en qualsevol àmbit, ja que van dirigides a un concepte integral de la persona. c) Facilitant el personal docent reforços als seus alumnes en les competències pròpies de l'ensenyament que imparteixen.

¿En què ES BASA LA NOSTRA PROPOSTA? En el nostre professional know how dels Escacs. En el valor que aporta als nostres convenis de col·laboració amb la Fundació Cívica Oreneta del Vallès i Associació Logos. La col·laboració dels equips de direcció, tutors i AMPA de les escoles en què implementem el projecte. El suport de diferents associacions de Badia del Vallès, així com de l’Ajuntaments i els serveis socials. A la disponibilitat de mitjans humans, tècnics i materials. En evitar esforç extra en el desenvolupament de la nostra activitat. En el suport a la tasca educativa del personal docent.

A Badia del Vallès s'implementa el projecte íntegrament, incloent en el mateix a totes les escoles i AMPAs existents en el municipi, els corresponents serveis municipals, del CAP i entitats locals. Les activitats en horari escolar es coordinen amb els caps d'Estudi i tutors de nivell de cadascuna de les escoles en què es realitzen les classes d'escacs.

Hem dissenyat la nostra acció basant-nos en 3 punts:

1-Marc estratègic: El disseny actual és conseqüència d'organització periòdica d'activitats formatives d'escacs des de l’any 1976 i la prova pilot de l’any 2017. Hem estudiat molt bé on actuem. Tenint molt clar qui som, que representem i que podem oferir, hem pogut establir quin pot ser les escoles en què és més necessari la implementació del projecte, dins de les nostres zones d'actuació.

2-Estratègia de comunicació: sabem amb exactitud nostres objectius, a qui van dirigides les nostres accions i que volem realitzar.

3-Execució: La planificació inicial del projecte se centra en les accions de difusió per captar el màxim nombre de nens.

La planificació es completa amb l'organització de les accions que facilitin la pràctica continuada del joc dels escacs i, d'aquesta manera, puguin beneficiar-se dels valors que comporta aquesta activitat.

També s'estimula als nens beneficiaris perquè ensenyin a jugar als escacs als seus pares i avis i que estableixin amb les seves famílies un entorn per jugar a escacs de manera habitual, de manera que els valors del joc dels escacs s'encomani a tota la família.

Hem dissenyat la nostra acció basant-nos en 3 punts:

1-Marc estratègic: El disseny actual és conseqüència de 32 anys d'organització periòdica d'activitats formatives d'escacs i la prova pilot de l’any 2017. Hem estudiat molt bé on actuem. Tenint molt clar qui som, que representem i que podem oferir, hem pogut establir quin pot ser les escoles en què és més necessari la implementació del projecte, dins de les nostres zones d'actuació.

2-Estratègia de comunicació: sabem amb exactitud nostres objectius, a qui van dirigides les nostres accions i que volem realitzar.

3-Execució: La planificació inicial del projecte se centra en les accions de difusió per captar el màxim nombre de nens.

La planificació es completa amb l'organització de les accions que facilitin la pràctica continuada del joc dels escacs i, d'aquesta manera, puguin beneficiar-se dels valors que comporta aquesta activitat.

També s'estimula als nens beneficiaris perquè ensenyin a jugar als escacs als seus pares i avis i que estableixin amb les seves famílies un entorn per jugar a escacs de manera habitual, de manera que els valors del joc dels escacs s'encomani a tota la família.

DESCRIPCIÓ DE LES ACTIVITATS

  • Sensibilització i Implicació de les institucions i centres d'actuació de la infància. Ens dirigirem principalment a educadors, familiars, entitats i administració, públic en general amb l'objectiu de difondre els beneficis de la pràctica d'escacs pels escolars i facilitar la seva incorporació al desenvolupament del projecte.

  • Tallers de preiniciació als escacs en horari escolar a alumnes de P5.

  • Tallers d'iniciació als escacs en horari escolar a alumnes de 1r. Realitzem una classe setmanal durant tot curs escolar . És l'activitat icona del projecte. Amb els estímuls i expectatives que van rebre en el curs anterior de P5, és el moment de seduir els escolars cap a la pràctica continuada dels escacs, abans que es vinculin amb altres activitats.

  • Tallers d'escacs en horari escolar a alumnes de 2n. Classe setmanal durant tot curs escolar

  • Durant les estones d’esbarjo escolar i junt de l’escola respectiva, els monitors del Club ofereixen activitats escacs als alumnes.

  • Tallers d'escacs a les escoles en horari extraescolar en finalitzar la jornada de tarda. Cada sessió té 1,5 hores de durada.